Reise med hund

Skal du på reise med hund og er usikker på hvilke regler som gjelder?
Priser
Reise med hund

Hvilke regler gjelder?

Det er mye å forholde seg til ved reise med kjæledyr. Skal man gi ormekur til hunden, hvilke vaksiner er det krav på osv. Det er ikke alltid like lett å vite. I Norge er det Mattilsynet som setter regelverket i forbindelse med reise. 

En god oversikt over gjeldende regler finner du på reisekalkulatoren til Mattilsynet . Vi anbefaler alltid å sjekke deres sider da regelverket kan endre seg. 

ID-merket og EU-pass

For å reise med kjæledyret ditt må dyret være ID-merket og ha EU-pass. Vi kan være behjelpelig med kjøp og utfylling av EU-pass, samt ID-chip under en konsultasjonstime. Vi har både EU-pass og ID-chip tilgjengelig på klinikken, og har kort ventetid på denne type henvendelser. Det er bare å ta kontakt med oss ved behov. 

Land utenom EU/EUS

Dersom hunden eller katten kommer fra et land som ikke er med i EU/EØS må det følge med et offentlig helsesertifikat for å komme inn til Norge. Dette gjelder også dyr fra England, Skottland og Wales etter Brexit.

Rabiesvaksine

Rabiesvaksine er et krav i mange land, og må gis minimum 21 dager før reise. Vaksinen føres inn i Eu-passet av veterinær. Rabiesvaksinen kan ikke gis sammen med andre vaksiner og det må gå minst to uker mellom rabies og andre vaksiner. Vaksinen har en varighet på 1 år, men dersom man setter en ny vaksinedose innen 11-12 måneder, vil den være gyldig i 3 år.

Ormkur

Skal du reise med hunden din er det krav om å gi ormekur før innreise til Norge.  Den må gis for at hunden skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Ormekuren må gis hos veterinær og stemples i EU-passet for at den skal være gyldig. 

Det finnes to alternativer for ormekur ved reise. Første alternativet er å gi én runde med ormekur 120-24 timer før innreise til Norge. Det andre alternativet er å gi to runder med ormekur på forskjellige datoer, men ikke lenger enn 28 dager før reise ut av Norge. Deretter innen 28 dager. Man må ikke overskride 28 dager, selv ikke med noen minutter. Det må alltid avsluttes med en behandling hos veterinær.

Til Sverige

Dersom du skal ha med kjæledyret ditt til Sverige, trenger dyret kun EU-pass og ormekur før innreise til Norge. Dersom du skal ha dyret med til land sør i Europa er det krav om EU-pass, rabiesvaksine og ormekur. Det er i tillegg anbefalt å vaksinere hunder mot Leptospirose, som er en smittsom sykdom mer utbredt i andre land. Vaksinen må gis i to omganger, med to ukers mellomrom. Vaksinen kan ikke gis sammen med rabiesvaksine. 

Flått og sandfluer

Det er også anbefalt å gi forebyggende behandling mot flått og sandfluer. Dette er en medisin som fås på resept og kan gis hjemme. Vi kan være behjelpelige med å finne et preparat som passer for din hund.I tillegg er det anbefalt med forebyggende behandling mot hjerteorm, som gis månedlig mens man er i utlandet. Medisinen gis én ukes tid før avreise. Den fås også på resept og kan gis hjemme. 

På fly

Om man skal reise med hund eller katt på fly er det viktig at dere undersøker hvilke regler som gjelder hos flyselskapet du reiser med. Er du usikker på hvordan din hund eller katt vil håndtere reisen finnes det mange tiltak for å gjøre det så behagelig som mulig.  

Eier er selv ansvarlig

Eier er selv ansvarlig for at alt er i orden før reise. Det anbefales å alltid sjekke regelverket i de landene man skal reise til, så man er sikker på at reglene ikke har endret seg siden sist. 

Dersom dere er har spørsmål rundt reise med kjæledyr er det bare å ta kontakt, vi hjelper gjerne. 

Trenger du hjelp eller har noe du lurer på?

Vi er her for deg og ditt kjæledyr. Ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig samtale.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.