Onkologi - kreftbehandling
Eneste klinikk på vestlandet med formell spesialisering
Gården Dyreklinikk er den eneste klinikken på Vestlandet som har en veterinær med formell spesialisering i kreftsykdommer hos kjæledyr. Vibeke Fosse tar imot pasienter for undersøkelse, utredning og behandling av alle typer kreft. Du kan lese mer om Vibeke lengre ned på siden.
Symptomer
Symptomer på kreft hos kjæledyr kan være lite spesifikke. Det er viktig med en onkologisk utredning for å stille en nøyaktig diagnose og finne ut om kreften har spredd seg til andre steder i kroppen, før man setter i gang med behandling. Det er også viktig å kartlegge og vurdere eventuelle andre sykdommer eller lidelser, for å oppnå best mulig tilrettelagt behandling. Vi kan ofte stille en diagnose ved å ta en prøve fra svulsten. Noen ganger er det nok med en celleprøve, andre ganger må man ta vevsprøver for å stille diagnosen. Celleprøver kan ofte tas i forbindelse med en undersøkelse, men vevsprøver krever bedøvelse. Celleprøven blir vurdert av veterinæren, og ofte er det mulig å stille en diagnose på dagen.
Svulster
Det er stor variasjon mellom hvor aggressivt en kreftsvulst oppfører seg, uansett hvor i kroppen den befinner seg. Mange svulster er saktevoksende, med liten sannsynlighet for spredning, og disse kreftformene kan vi ofte kurere. Noen svulster har derimot en mer aggressiv oppførsel i kroppen, og da er det viktig at behandlingen reflekterer dette.
Behandlinger
Ved kreftbehandling av kjæledyr er det aller viktigste at dyret skal føle seg bra, og Vibeke har lang erfaring med å finne gode behandlingsalternativer tilpasset hvert dyr og familie.
Den vanligste behandlingen av kreft hos kjæledyr er operasjon av svulsten. Når man bruker riktig kirurgisk teknikk er kirurgi en behandlingsform som kan kurere kreft. Medisinsk kreftbehandling brukes ofte ved lymfekreft, en vanlig kreftform hos både hunder og katter, og som tilleggsbehandling ved aggressive krefttyper. Når vi bruker kjemoterapi, eller cellegift som det også kalles, som behandling til dyr, gis det i lavere doser enn det mennesker får slik at dyrene ikke skal oppleve bivirkninger av behandlingen. Dyrene skal ha det bra og fungere som vanlig med god livskvalitet under hele behandlingen.
Behandlingen skjer nesten alltid poliklinisk, det vil si at kjæledyret kommer inn for behandling og drar hjem igjen samme dag. Du kan lese mer om behandlinger her.
Timebestilling
Ta kontakt for timebestilling – Vibeke tar imot pasienter mandager og torsdager.